Carcassonne - Basisspel - Nieuwe Editie

Website: Bol.com | Categorie: Gezelschapspellen

  • 7 - 99 jaar
  • 2 tot 5 spelers
  • 35 minuten
  • Taal: Nederlands

28,70 40,00

Promo

Opgelet! Prijzen en beschikbaarheid kunnen afwijken.
Raadpleeg de website van de partner voor de actuele informatie.

In dit bekende legspel Carcassonne bouwen de spelers gezamenlijk de middeleeuwse Franse stad Carcassonne op met al haar wegen, steden, kloosters en weiden. Door het inzetten van horigen kunnen ze punten scoren voor afgebouwde projecten.

Bij elke beurt in Carcassonne leg je één landtegel neer en mag je er één horige opzetten. Welke soort horige hangt af van de tegel. Zo zijn er tegels met wegdelen, kloosters, stadsdelen en/of stukken weide. In principe mag er niet meer dan één horige op een project staan, maar als twee onafgebouwde delen aan elkaar worden gebouwd, kan het toch gebeuren dat er meer horigen op terechtkomen. Wie de meeste horigen op een afgebouwd project heeft staan, krijgt daar dadelijk punten voor. Voor elke soort project gelden verschillende spelregels voor het aantal te ontvangen punten. Het spel is afgelopen als alle tegels zijn gelegd. Wie de meeste punten heeft, wint Carcassonne.

Carcassonne is zowel bij families als bij veel spelers geliefd, omdat het ondanks de eenvoudige spelregels veel diepgang heeft. Het tikkeltje geluk geeft iedereen de mogelijkheid om tot aan het einde mee te doen voor de overwinning.

Doel van Carcassonne

Door het plaatsen van landtegels en horigen proberen de spelers zo veel mogelijk punten te vergaren.

Voorbereiding Carcassonne

De starttegel wordt open op tafel gelegd. De andere tegels worden geschud en in gedekte stapeltjes verdeeld. Iedere speler krijgt 7 horigen in zijn kleur.

Spelverloop Carcassonne

Er wordt met de klok mee gespeeld. De speler, die aan de beurt is, doet het volgende:

1. De speler moet een nieuwe landtegel trekken en aanleggen.

2. De speler mag één van zijn horigen op de zojuist geplaatste landtegel zetten.

3. Als door het plaatsen van de landtegel steden, kloosters of wegen zijn afgebouwd, moet men die nu tellen.

Einde van Carcassonne

Als alle landtegels zijn geplaatst, is het spel afgelopen. Nu volgt de eindtelling. Alle niet afgebouwde steden, kloosters en wegen leveren 1 punt per tegel en 1 punt per wapen op. Ook de boeren worden nu geteld. Iedere afgebouwde stad levert 4 punten op als deze in het betreffende weiland ligt. Aantal spelers: 2 - 5 Leeftijd: 10+ Speelduur: 30 min.