Viticulture - bouw je eigen wijngaard

Gepost in Getipt door Sherlox, Gezelschapsspelletjes, Reviews op

Bordspellen hebben een enorme opmars gekregen de laatste jaren en zo spreken wij ook zeker maandelijks af met vrienden om verschillende bordspellen te spelen.

Dit weekend was het opnieuw zover en een van de spellen die we gespeeld hebben was Viticulture. Viticulture is een worker placement spel waarbij het de bedoeling is dat je wijngaarden plant, deze oogst, je wijn laat rijpen en vervolgens voor overwinningspunten gaat verkopen. Persoonlijk heb ik het minder voor worker placement maar toch heeft dit spel mij volledig kunnen bekoren.

Hieronder alvast mijn mening over het spel en waarom mij dit kon bekoren!


Viticulture

  • Uitgever: Stonemaier Games
  • Aantal spelers: 1 - 6 spelers
  • Taal: Engels
  • Aanbevolen leeftijd: 13-99 jaar
  • Speeltijd: 45 tot 90 minuten

4 Seizoenen

Een ronde bestaat uit vier seizoenen, tijdens de zomer en de winter moet je acties uitvoeren met je workers. Zo kan je gebouwen kopen, een extra worker trainen, een ronleiding geven, wijnvelden oogsten, enz... Eerst komt de zomer en beslis je welke acties je deze zomer wilt uitvoeren. Het is belangrijk dat je in de zomer al weet welke acties je in de winter wilt uitvoeren want als je bijvoorbeeld al je workers in de zomer een actie laat uitvoeren dan kan je in de winter geen acties meer doen. Er moeten dus keuzes gemaakt worden en dat is niet altijd gemakkelijk, maar dat is wel een fijn aspect aan het spel.

Puntensysteem

Wanneer iemand 20 of meer overwinningspunten haalt dan wordt de huidige ronde nog uitgespeeld en daarna is de speler met de meeste overwinningspunten de winnaar. Zoals je leest is het spel gedaan na 20 overwinningspunten, wat niet veel is, en dit wil dus zeggen dat elk overwinningspunt heel belangrijk is en je dus belangrijke keuzes zult moeten maken. Ga ik voor dat ene overwinningspunt of ga ik toch voor het geld dat ik goed kan gebruiken?

Actiekaarten

Een van de tofste toevoegingen in het spel, ten opzichte van een klassieke worker placement, is het gebruik van verschillende actiekaarten. Deze kaarten kunnen je extra overwinningspunten geven, geven je 'speciale mogelijkheden' enz... Dit maakt het spel enorm afwisselend en zorgt er ook voor dat elk spel dat je speelt niet hetzelfde is. Extra overwinningspunten zijn altijd mooi meegenomen en zeker als je weet dat het spel gedaan is bij de eerste speler die 20 punten bekomt.

 

Viticulture

Mama's en papa's

Aan het begin krijgt elke speler een mama en een papa. Deze dienen om aan te geven wat je startcomponenten zijn. Zo kan het zijn dat je reeds met 4 workers mag beginnen in plaats van 3 of je hebt al een gebouw extra ten opzichte van de medespelers. Er zitten veel mama's en papa's in het spel wat elk spel weer anders maakt en je een andere tactiek moet vinden om te winnen.

Aantal spelers

Als je naar veel spellen kijkt dan zijn deze meestal beperkt voor 4 spelers. Viticulture kan je maximum met 6 spelers spelen wat dus leuk is als je een grotere groep hebt.

Wat tegenwoordig ook populair is bij nieuwe spellen is dat deze ook alleen te spelen zijn, en dit is niet anders voor Viticulture. Ben je een avondje alleen en wil je toch graag eens een spel spelen dan kan je gerust Viticulture op tafel zetten. Als we verschillende ervaringen lezen dan zou dit zeker een aanrader zijn!

 

Viticulture

Conclusie

Ondanks dat worker placement minder mijn ding is heb ik toch enorm genoten van dit spel en kan ik dit iedereen enorm aanraden. Ik geef het een dikke 8 / 10!