Review: Ticket to Ride USA

Gepost in Gezelschapsspelletjes, Reviews op

Ticket to Ride is een familiespel waarin je zo snel mogelijk probeert om jouw geheime treinroutes te bouwen. Hoe meer treintjes in 1 keer je op het bord kan plaatsen hoe meer punten je krijgt, maar je wacht best niet te lang want voor je het weet heeft een tegenstander roet in het eten gestrooid door de route die jij op het oog had te claimen.

We kregen een testexemplaar van dit leuke spel toegestuurd en speelden het spel samen met onze dochter van 5.


Overzicht spelbord Ticket to Ride USA

  • Uitgever: Asmodee
  • Aantal spelers: 2 - 5 spelers
  • Taal: Nederlands
  • Aanbevolen leeftijd: 8-99 jaar
  • Speeltijd: 60 minuten

Het spel

Ticket to Ride USA - Speler houdt treinkaartjes vast

Aan het begin van het spel krijg je 2 geheime routes die je zo snel mogelijk probeert te bouwen, want als deze afgewerkt zijn krijg je bonuspunten. Je mag in jouw beurt extra routes bijnemen, maar als je deze niet voor het einde van het spel kan bouwen worden deze bonuspunten strafpunten.

Tijdens jouw beurt zet je treintjes op de kaart door het afleggen van handkaarten van de juiste kleur, locomotieven tellen als joker en kan je als gelijk welke kleur inzetten. Je probeert zoveel mogelijk treintjes in 1 keer te zetten, want hoe meer je er kan zetten hoe meer punten je krijgt. Maar je wacht best niet te lang want voor je het weet heeft een tegenstander roet in het eten gestrooid door de route die jij op het oog had te claimen. Het is die spanning die Ticket to Ride interessant maakt.

Zodra er een speler maar 3 treintjes meer in voorraad heeft krijgt iedere speler nog een laatste beurt en is het spel afgelopen. Dan worden de punten van de gebouwde routes nog bij de scores opgeteld en de punten van de niet gebouwde routes afgetrokken. Bovendien ontvangt de speler die de langste doorlopende route gebouwd heeft nog eens 10 bonuspunten. Doordat deze punten pas op het einde bijgeteld worden blijft het spel spannend tot op het einde.

Positief

Ticket to Ride is een zeer makkelijk concept dat je met iedereen kan spelen, maar heeft toch de nodige uitdaging en competitiviteit zodat het ook voor doorwinterde boardgamers zeker interessant is.

De spelregels zijn zeer duidelijk uitgelegd en mooi vormgegeven. Ze nemen maar 4 bladzijden in beslag, dus je bent er zo doorheen. Ticket to Ride USA is iets eenvoudiger dan Ticket to Ride Europa, dus als je wat meer uitdaging zoekt in een bordspel zou ik voor deze laatste opteren.

De vormgeving van het spel is zeer goed en duidelijk gedaan. De plastieken treintjes springen natuurlijk meteen in het oog en werden door alle spelers gesmaakt. Er werd ook aandacht besteed aan een mooie plastieken insert in de doos, waarin elke component zijn eigen plaats heeft.

Negatief

Omdat onze geografische kennis van Noord-Amerika beperkt is, moesten we soms even zoeken op de kaart welke routes we juist moesten bouwen, maar na een aantal keren spelen was dit al een pak beter.

Onze dochter kan nog niet lezen, dus voor haar was het moeilijk om te zien welke routes ze juist moet bouwen. Wij hebben dit opgelost door de bestemmingskaarten open te leggen en haar te helpen, maar voor spelers die nog niet kunnen lezen is Ticket to Ride: mijn eerste reis een beter alternatief.

Conclusie

Ticket to Ride USA - Speler zet een treintje op de kaart

Dit is een zeer toegankelijk instapspel dat je met mensen die niet veel ervaring hebben met bordspelletjes en zelfs kinderen kan spelen, maar toch genoeg uitdaging biedt om ook geoefende boardgamers te bekoren.

Bovendien is het spel qua vormgeving heel mooi uitgewerkt en zijn de vele plastieken treintjes een lust voor het oog.

Een echte aanrader dus die ongetwijfeld veel op tafel zal komen!

Disclaimer: Sherlox ontving voor deze blogpost een vorm van vergoeding. Dit heeft op geen enkele manier invloed op onze mening, die hier objectief weergegeven wordt.