Review: Pandemic Legacy

Gepost in Gezelschapsspelletjes, Reviews op

De kans is groot dat je het originele Pandemic spel kent of zelfs al gespeeld hebt. Pandemic is een coöperatief spel waarin 4 virussen zich over de aarde verspreiden en waarvan je de verspreiding tijdig probeert te stoppen, samen met je team van onderzoekers.

Pandemic Legacy bouwt verder op dit spelconcept, maar is een legacy game: dat wil zeggen dat het spelbord aangepast wordt elke keer je het speelt. Dit betekent dus dat het daarna niet meer opnieuw te spelen is.


Pandemic Legacy: inhoud van de doos (geen spoilers)

  • Uitgever: Z-man Games
  • Aantal spelers: 2 - 4 spelers
  • Taal: Nederlands
  • Aanbevolen leeftijd: 14-99 jaar
  • Speeltijd: 60 min per scenario

Het spel

Pandemic Legacy - een pagina uit de spelregels

Het verhaal van Pandemic Legacy speelt zich af in 1 jaar. Er zijn 12 opeenvolgende scenario's die je kan spelen, 1 voor elke maand dus. Als je een maand verliest moet je deze maand opnieuw spelen, als je wint tegen het spel ga je door naar de volgende maand. Dat wil zeggen dat je dus tussen 12 en 24 keer zal spelen.

Het eerste verhaal is een opwarmertje en speelt zoals de klassieke Pandemic, maar elke maand komen er elementen en spelregels bij. De acties die je doet in de ene maand hebben gevolgen voor de rest van het spel, een zeer leuk mechanisme, dat echt het gevoel geeft dat je een uniek spel aan het spelen bent. 2 groepen die Pandemic Legacy spelen zullen dus elk een volledig ander spelbord hebben aan het eind van hun campagnes.

Heb je het einde van het jaar bereikt, dan kan je de scenario's niet opnieuw spelen omdat je permanente stickers hebt geplakt op het spelbord en in de spelregels. De paspoorten van de verschillende onderzoekers zullen ook anders zijn dan aan het begin van het spel: je kan de onderzoekers namelijk upgraden, of ze kunnen gewond geraken.

Onze ervaring

Dit was onze eerste ervaring met een Legacy spel, en wij waren heel aangenaam verrast. Het is echt leuk om een doorlopend verhaal te spelen en we waren steeds benieuwd naar wat er de volgende maand zou gebeuren.

In de doos zitten 8 doosjes met spelonderdelen die je mag pas openmaken op bepaalde punten in het scenario. Dit geeft telkens een leuk verrassingselement en het is altijd spannend welke onderdelen je zal vinden in de doosjes.

Voor je aan dit spel begint is het wel noodzakelijk om een spelersgroep te verzamelen die het ziet zitten om dit spel 12 tot 24 keer te spelen. Dat wil zeggen dat er een aantal weken dus geen ander spel op tafel zal komen terwijl je dit verhaal aan het uitspelen bent. Het is ook aan te raden om niet teveel tijd te laten tussen verschillende speelsessies, om niet telkens terug door de (aangepaste) spelregels te moeten ploegen.

Ik heb de scenario's samen met mijn vrouw doorlopen omdat dit makkelijker was dan met onze vaste spelersgroep. Mede dankzij de pandemie in de echte wereld hebben we het spel op een tweetal weken tijd kunnen uitspelen.

We waren in het begin wat terughoudend om dit spel te kopen omdat de campagne maar éénmaal kan doorlopen worden en je het spel daarna moet weggooien. Maar als je uiteindelijk de prijs van het spel deelt door het aantal uren plezier dat je eraan hebt, heb je uiteindelijk nog goedkoop entertainment. Sowieso zijn er eigenlijk niet super veel spelletjes in onze collectie die we veel meer dan 12 keer spelen.

Conclusie

Pandemic Legacy is een unieke ervaring die zeker de moeite waard is! Het spel staat niet voor niets op plaats 2 in de Board Game Geek top 100. Een doorlopend verhaal spelen is eens iets totaal anders dan een klassiek bordspel en is wat ons betreft zeker voor herhaling vatbaar.

We kijken er al naar uit om binnenkort Pandemic Legacy Seizoen 2 en Seizoen 0 ook toe te voegen aan onze collectie en ook deze verhalen te ontdekken.