Interview met de auteurs van Marcel en Marie gaan zwemmen

Gepost in Boeken & strips, Interview op

In maart van dit jaar kwam het prentenboek Marcel & Marie gaan zwemmen uit. Het is een prachtig verhaal over een vos en een muis die samen op pad gaan naar de vijver. Tijdens hun spannende tocht komen ze verschillende hindernissen tegen. Zullen ze er in slagen om de vijver uiteindelijk te bereiken?

Marcel & Marie gaan zwemmen is het debuut van auteur Sarah Biesemans en illustratrice Karen De Rycke. Sherlox had de kans om het duo aan te tand te voelen, en die grepen we natuurlijk met beide handen!Pagina uit Marcel & Marie gaan zwemmen

Hoe kwam je op het idee voor dit verhaal?

Sarah: toen ik afstudeerde van de middelbare school, moest ik een eindwerk maken. We konden zelf kiezen of we een paper schreven, of dat we liever een creatief project opstartten. Ik koos voor dat laatste en mocht een prentenboek schrijven en illustreren. De titel van het verhaal was toen 'Tuur en Mollie' gaan zwemmen, over een leeuw en muis die hun spannende tocht naar de vijver beleven. Ik maakte toen de illustraties zelf. Het was een heel leuk project en ik kreeg veel enthousiaste reacties.

Doorheen de jaren bleven Tuur en Mollie me achtervolgen. Ik wilde er meer mee doen, maar was niet tevreden met de afwerking.

Ik besloot het te herwerken en een poging te wagen om het uit te geven. Zo wijzigde ik de diersoorten in het boek naar inheemse soorten, pakte ik de schrijfstijl wat aan (hier merkte ik dat het originele verhaal was geschreven door een tiener (lacht)), en herwerkte ik de illustraties.

Eens het verhaal af was had je natuurlijk een illustrator nodig, hoe ben je bij Karen terechtgekomen?

Sarah: zoals ik eerder al vertelde, herwerkte ik de illustraties van het originele verhaal. Ik was hierbij niet tevreden over de tekenstijl en uitvoering. Omdat ik geen tekentalent ben, kreeg ik niet op papier wat ik in mijn hoofd had. Karen is al jaren een vriendin, dus ik wist al dat zij dat tekentalent wel bezit en dat haar stijl past bij hoe ik het graag wilde. Daarnaast ontwierp zij het geboortekaartje voor mijn jongste zoon. Ze werkte dus al eerder uit wat er in mijn hoofd zat, en het resultaat was prachtig. De keuze om Karen te vragen was voor mij dus eerder een evidentie.


Pagina uit Marcel & Marie gaan zwemmen

Kan je ons iets vertellen over hoe de illustraties voor dit boek tot stand kwamen?

Karen: ik ben begonnen met een vos en muis samen te tekenen. Ik wou het duidelijk en toch kindvriendelijk hebben, waardoor ik ze lachend heb getekend. Ook had ik snel door dat ik de muis groter zou moeten tekenen in verhouding met de vos dan in werkelijkheid, want anders zou de muis niet goed zichtbaar zijn. Bij elke stap toetste ik af bij Sarah of ze het goed vond en of ze bepaalde aanpassingen wou hebben.

Vervolgens ben ik gestart met het bos te tekenen. Ik wou het gevoel en de sfeer van een bos oproepen, zonder op elke pagina 100 bomen te moeten tekenen. Ook wou ik dat aan de hand van de kleur van de lucht het duidelijk was dat het verhaal zicht afspeelt op 1 dag en dus start bij een zonsopgang en eindigt met een zonsondergang.

Ik begon met alle grasjes te tekenen maar voor de dieren heb ik bepaalde brushes gezocht die ervoor konden dienen. Alle tekeningen zijn digitaal gemaakt om wat afwisseling te hebben met mijn meestal analoge werken. Als laatste heb ik er onze kinderen hun namen in verstopt en wat dieren op de achtergrond zodat kinderen vanalles extra kunnnen ontdekken in elke tekening.


Ik merkte tijdens het lezen inderdaad dat er in de achtergrond kleine details verstopt zijn die bij een eerste lezing niet meteen opvallen, maar die je pas ziet als je er echt op let. Wat is zelf je favoriete easter egg?

Karen: de namen van onze kinderen met hun geboortedatum gekerfd in bomen en rotsen. Dit zullen ze later ook super leuk vinden om te zien. Nu zijn ze er al trots op, maar eens ze groter worden zal dit toch nog net wat belangrijker worden voor hen.


Voorbereidende schetsen voor het kinderboek Marcel & Marie gaan zwemmen door Karen De Rycke

Jullie hebben beiden zelf kleine kinderen, wat zijn jullie favoriete voorleesboekjes?

Sarah: Ik zou wel een kindje lusten - Sylviane Donnio, Ik wil de maan - Jonathan Emmett, Over een kleine mol die wil weten wie er op zijn kop gepoept heeft - Werner Holzwarth, de boeken van kleine beer, van Martin Waddell

Karen: Het circusschip - Chris van Dusen, Laat maar los, Koala van Rachel Bright en Diepzeedokter Diederik van Leo Timmers


Hoe verliep de samenwerking en hoe waren de reacties? En de belangrijkste vraag die daaruit voortvloeit: mogen we in de toekomst nog verdere avonturen van Marcel & Marie verwachten?

Karen: dit kan zeker! Ik zie een volgend boek altijd zitten. Want zo een boek tekenen is echt zalig om te doen. De samenwerking ging vrij goed. Af en toe is het wat aftoetsen wat de andere denkt. Bijvoorbeeld zat ik eerst met het idee om alles meer echt als kindertekeningen te maken, maar ik merkte vrij snel dat Sarah het toch liever realistischer wou. Je probeert dan telkens een compromis te zoeken.

Sarah: de samenwerking verliep super vlot. Karen hield ook erg veel rekening met mijn mening bij de illustraties. Ik werd steeds erg enthousiast over haar ideeën, voorstellen en uitwerking.

Ik zou het zo opnieuw doen :).

De reacties waren uitgebreider en leuker dan we hadden verwacht. We dachten wel enkele boeken te verkopen, maar dat aantal bleek toch snel groter dan gedacht. In mijn hoofd zijn wel al enkele ideeën ontstaan voor een nieuw verhaal. Af en toe komt er zelfs al eens iets op papier. Maar ik gun Karen eerst nog een beetje vakantie (lacht).


Een verhaal over een bijzondere vriendschap tussen een vos en een muis. De 2 dikke vrienden maken een wandeling naar de vijver. Ze helpen elkaar tijdens deze spannende tocht. Want enkel door elkaar te helpen, zullen ze hun bestemming bereiken.