Gung Ho: vers bloed in de stripwereld

Gepost in Boeken & strips, Getipt door Sherlox, Reviews op

Deze nieuwe post-apocalyptische topreeks werd al meteen een internationaal succes en heeft ondertussen al verschillende prijzen gewonnen. De Duitsers Thomy von Kummant en Benjamin von Eckartsberg brengen een coming of age verhaal dat zich afspeelt in de nabije toekomst, waarin de gevaarlijke Rippers de wereld hebben overgenomen waardoor de mensen genoodzaakt zijn om zich terug te trekken in goed afgeschermde kolonies.

Het volledige verhaal zal uit 5 albums bestaan, waarvan de eerste 4 al verschenen zijn. Deze albums mogen zeker niet ontbreken in je stripcollectie!

 

Gung Ho: covers deel 1 t.e.m. 4

  • Uitgever: Silvester Strips
  • Scenario: Thomy Von Kummant
  • Tekeningen: Benjamin Von Eckartsberg
  • Bindwijze: Hardcover
  • Aantal pagina's: 88

Nadat de 2 broers Zack en Archer verbannen worden uit het weeshuis komen ze in de strafkolonie Fort Apache terecht. Hier moeten ze zich proberen te integreren en te conformeren naar de regels, iets waar vooral de oudste broer Archer het moeilijk mee heeft. Terwijl de Rippers de buitenwereld onveilig maken ontstaan er ook binnen de kolonie verschillende conflicten.

Naast overlevenden zijn de hoofdpersonages bovenal pubers, die de tijd die ze in de kolonie slijten zo aangenaam mogelijk willen doorbrengen. Dit zorgt voor een dualiteit: het ene moment genieten de jongeren van een zwempartij in de vijver die zich binnen de muren van de kolonie bevindt en waan je je precies op zomerkamp, het volgende moment verschijnen de Rippers op het toneel en voel je de actie en spanning van de pagina's spatten.

 

Gungho: detail van het binnenwerk

 

Net als in een goede zombiefilm gaat het in deze reeks niet om de zombies (of Rippers in dit geval), maar over de overlevenden. Hoe gaan ze met elkaar om in de kleine gemeenschap waarin ze gevangen zitten? Hoe gaan de pubers om met hun gierende hormonen in deze gevaarlijke wereld?

De jongeren worden in de kolonie geconfronteerd met de dubbele moraal van de volwassenen en komen hiertegen in opstand, soms met zware gevolgen.

De strips laten zich ook opvallen door de originele tekenstijl van von Kummant. Hij werkt niet met de klassieke zwarte inkting maar bouwt zijn digitale tekeningen op met licht- en schaduwvlakken. De illustraties doen meer denken aan concept art dan aan klassieke striptekeningen. Deze beelden komen de sfeer ten goede en versterkt naar mijn gevoel het realistische karakter van deze reeks.

 

Gungho - detail

 

Deze reeks is zó goed dat ze in geen enkele verzameling mag ontbreken. Zowel het verhaal als de tekeningen zijn van zo'n hoge kwaliteit dat ze iedereen, van jong tot oud, zullen weten bekoren. Het zou ons zelfs niet verwonderen dat het scenario in de nabije toekomst zal geadapteerd worden tot film of serie.