Getest: Osprey Stratos 50L

Gepost in Reviews, Sport, outdoor & reizen op

Eindelijk! Deze rugzak hadden we al veel eerder moeten aankopen! Mijn vrouw en ik gaan regelmatig op avontuurlijke reizen waardoor we al lang zeggen dat een nieuwe rugzak beter zou zijn. Maar toch bleven we verder doen met onze goedkope en kleinere rugzak, een degelijke rugzak is namelijk niet goedkoop.

Afgelopen zomer gingen we op reis naar de Dolomieten in Italië en hadden dan toch de knoop doorgegehakt om een nieuwe rugzak aan te schaffen! Wat was ik achteraf blij met deze beslissing!


Getest: Osprey Stratos 50L

  • Toepassingsgebied: trekking, dag- en reisrugzak
  • Afmetingen: (H x B x D): 70 x 36 x 38 cm
  • Gewicht rugzak: 1670 gram
  • Geïntegreerd drinksysteem
  • Regenhoes
  • Borstriem met signaalfluit

Waarom een nieuwe rugzak?

We hadden ooit een rugzak gekocht, toen tijdelijk, maar hebben er uiteindelijk te lang gebruik van gemaakt. De 2 grootste minpunten van deze rugzak waren het volume dat niet groot genoeg was en het draagcomfort dat allesbehalve goed was.

Volume van de rugzak

Wanneer je gaat wandelen in de bergen moet je voorbereid zijn op regen, warme en koudere temperaturen. Daarbij komt ook nog eens dat fotografie een hobby is van mij en we dus redelijk wat fotomateriaal mee hebben. Als je dan een lijstje maakt van wat je mee moet nemen tijdens de wandelingen dan heb je twee regenjassen, twee fleeces, veel water, voldoende eten, camera en bijhorende lenzen, ...

We hadden dus regelmatig voor dat we niet alles kwijt konden in de rugzak en dit maakte het wandelen natuurlijk niet aangenamer. Zeker op de gevaarlijkere plekken is het noodzakelijk dat je alles in je rugzak kwijt kan en dat er geen camera van een aantal kilo's aan je hangt te bengelen.

We twijfelden tussen de 36 liter of die van 50 liter. Aangezien de afmetingen van beide rugzakken dicht bij elkaar liggen, hebben we dan toch voor deze van 50 liter gekozen. Ik wou zeker niet opnieuw de fout maken van een te kleine rugzak.

Tijdens de reis is gebleken dat de rugzak groot genoeg was maar we zijn toch blij dat we gekozen hebben voor de versie van 50 liter. Er zijn tevens ook heel veel opbergvakjes waardoor je de inhoud van je rugzak goed kan organiseren zodat je snel aan alles kan.

Comfort

Als je het gewicht van al het bovenstaand materiaal zou optellen kom je al snel aan een heel groot gewicht. Tijdens de wandelingen met onze huidige rugzak kreeg ik vaak pijn aan mijn schouders en was het niet meer aangenaam om de rugzak te dragen.

Daarom is het belangrijk dat we een rugzak hebben die veel gewicht aan kan en deze toch comfortabel is om te dragen. Dankzij de goed verstevigde rugpand en de stevige brede heupband heb ik totaal niet het gevoel gehad dat ik zoveel gewicht aan het dragen was! Daarbij heb ik ook het gevoel dat deze goed gebalanceerd was, ondanks het gewicht heb ik nooit het gevoel gehad dat ik mijn evenwicht zou verliezen.

Dit is zonder twijfel de beste eigenschap van deze rugzak!

Conclusie

Ondertussen hebben we al heel wat dagwandelingen achter de rug en ik kan iedereen deze rugzak aanraden: hij is licht, comfortabel, handig in gebruik en ventileert goed. Deze rugzak bestaat ook in kleinere varianten mocht 50 liter te groot zijn.