5 kinderboeken die nét iets anders zijn

Gepost in Boeken & strips, Getipt door Sherlox op

Al sinds jaar en dag is een verhaaltje voorlezen voor onze dochter (4) een vast ritueel bij het naar bed gaan. Ze kan steeds geboeid zitten luisteren naar de honderden verhalen die reeds de revue gepasseerd zijn.

Af en toe is het leuk om niet zomaar een verhaal voor te lezen, maar een boek te nemen waar ze zelf een actievere rol in heeft.

Dit zijn de 5 favoriete speciale boeken van onze dochter:

De gele ballon - Charlotte Dematons

De gele ballon - Charlotte Dematons

  • Uitgever: Lemniscaat
  • Aantal pagina's: 32

Dit tekstloze grote zoekboek volgt een gele ballon op zijn reis langs verschillende werelden, zoals steden, bergen en woestijnen.

De tekeningen zijn prachtig en vol met details. In de landschappen die onder de ballon voorbijglijden spelen zich verschillende kleine verhaaltjes af, sommige spelen zich zelfs op verschillende pagina's af, wat het extra leuk maakt om de terugkerende elementen te ontdekken.

Wij hebben de stevige kartonnen versie van het boek, ideaal om de grijpgrage kinderhandjes lang te overleven.

Shen Shan - Waar is Litchi? - Didier Lévy

Shen Shan - Waar is Litchi? - Didier Lévy

  • Uitgever: Ploegsma
  • Aantal pagina's: 32

In dit interactieve avontuur volgen we Shen Shan die op zoek is naar zijn ontvoerde pagegaai Lichi. Elke pagina bevat een nieuwe opdracht om op het spoor van Lichi te blijven.

Deze opdrachten kunnen verschillende vormen aannemen, de opdrachten die er voor ons uitsprongen zijn het stratenplan waarop het kind aan de hand van route-aanwijzingen kan volgen in welk huis de ontvoerders gevlucht zijn en de dubble pagina met het bergpad waar Shen Shan zich een weg met banen tussen de hindernissen en vijanden. Deze laatste opdracht doet mij denken aan een analoog videospelletje.

In het Frans zijn er al meer dan 5 delen verschenen van deze reeks, maar jammer genoeg is er nog maar 1 boek vertaald naar het Nederlands. Hopelijk komt hier snel verandering in, wij kijken alvast uit naar een vervolg op dit topboek!

Er zit een draak in je boek - Tom Fletcher

Er zit een draak in je boek - Tom Fletcher

  • Uitgever: Ballon Media
  • Aantal pagina's: 32

In dit verhaalje volgen we een klein draakje vanaf hij uit het ei komt tot hij uiteindelijk kan vliegen.

Doorheen het boek krijgt het kind verschillende opdrachten van het draakje, zoals de neus van het draakje kriebelen zodat hij moet niezen, vlammen uitblazen, enz. ...

De eerste keer dat we dit boekje lazen was onze dochter nog wat afwachtend om de opdrachten uit te voeren, maar sindsdien doet ze telkens enthousiast elke opdracht. Intussen hebben we dit boek al zo vaak gelezen dat ze nog voor de pagina omgedraaid wordt al weet wat de volgdende opdracht zal zijn.

Kan je er net als ons maar niet genoeg van krijgen? In dezelfde reeks is ook nog het boek Er zit een monster in je boek verschenen.

Megagrotestad - Cléa Dieudonné

Megagrotestad - Cléa Dieudonné

  • Uitgever: Davidsfonds
  • Aantal pagina's: 1

Op een dag landt er in Megagrotestad een mysterieuze vliegende schotel op één van de daken. De inwoners organiseren meteen een groot feest om deze speciale bezoeker te verwelkomen, maar na het eten van een chocolaatje valt de vreemde bezoeker plots flauw, en slaat de feeststemming om...

Dit boek heeft geen klassieke pagina structuur, maar is eigenlijk 1 lange pagina van meer dan 3 meter lang! Tijdens het ontvouwen van de pagina wordt er steeds meer zichtbaar van Megagrotestad en ontdek je stapsgewijs het vervolg van het verhaal. Dit fascinerende lees- en zoekboek zit vol leuke details en grappige personages!

Een huis voor Harry - Leo Timmers

Een huis voor Harry - Leo Timmers

  • Uitgever: Querido
  • Aantal pagina's: 56

Harry is een typische huiskat, maar op een dag wordt hij verleid door de vlinder Vero om tikkertje te spelen. Al spelend verliest Harry de weg naar huis. Op zijn zoektocht naar de terugweg komt Harry in verschillende situaties terecht en dit doet de lezer nadenken over wat een huis eigenlijk is.

Op het eerste zicht lijkt dit een doodgewoon voorleesboek, maar je kan een gratis smartphone app downloaden waardoor elke pagina virtueel tot leven komt, iets waar onze dochter serieus van onder de indruk was.

Als je nog niet overtuigd bent kunnen we nog meegeven dat dit boek verkozen werd tot hét voorlees prentenboek van 2019 tijdens de nationale voorleesweek.